wtorek, 29 lipca 2014

Włoskie makarony. Jak je odróżnić? cz. I

CANNELLONI [czyt. kannelloni]
Makaron ten nadziewamy farszem mięsnym i polewamy sosem pomidorowym i zapiekamy


PENNE [czyt. penne]
Jest świetnym dodatkiem do pesto, czyli sosu zrobionego z bazylii, oliwy z oliwek, parmezanu, orzeszków piniowych i soii.


SPAGHETTI [czyt. spagetti]
Gotujemy go na półmiękko. Podajemy z sosem napoli, bolognese lub carbonara.


LASAGNE [czyt. lazanie]
Płaty makaronu układamy na przemian z farszem oraz sosem w naczyniu, posypujemy serem żółtym i pieczemy.
 


TORTELLINI [czyt. tortellini]
Pierożki nadziewane farszem grzybowym, serowym lub mięsnym.


TAGLIATELLE [czyt. taliatelle]
Makaron ten jest idealny do różnych gęstych sosów. Na rynku dostępny jest w wersji jedno- oraz wielokolorowej.


SMACZNEGO ! ! !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz